Ovocné stromy
U ovocných dřevin je řez řešen dle vývojového stádia, tvaru a druhu.
- Výchovný řez – cílem je správné zapěstování koruny. Nejlépe je začít tím, že nově vysazenému stromku upravíme celou korunu, a to na terminální větev a čtyři kosterní větve v různých výškových hladinách a rovnoměrně rozloženy na všechny světové strany. V dalších letech průběžně provádíme v koruně stromku řez tak, aby byla symetrická, vzdušná a pevná. Řez provádíme nejlépe v předjaří.
- Udržovací řez - u dospělých ovocných stromů řežeme zpravidla v období vegetačního klidu, a to nejlépe na sklonku zimy, či v předjaří. A to takovým způsobem, že odstraňujeme větve rostoucí směrem do vnitřku koruny, větve křížící se, navzájem si stínící, potencionální "tlakové vidlice", snižujeme pákové efekty, odstraňujeme přebytečné"vlky" (vyrůstající ze spících pupenů). Důležité je při tom rozpoznávat a upřednostňovat plodné větve (parůžky). Prosvětlit korunu, neřezat velké průměry větví (více jak 5 cm a u peckovin více jak 3 cm) a nezasahovat do celkové velikosti koruny.
- Zmlazovací řez – provádí se u starých dřevin, kdy dochází k hlubokému seříznutí koruny kvůli vybudování nové koruny (návrat a zvýšení plodnosti ovocné dřeviny). Hloubka seříznutí se řídí stavem stromu. Větve se odřezávají v místech silného přírůstku, tj. v místech nadměrné tvorby vlků. Prakticky je řez veden rovnoběžně s obrysem koruny.
- Prosvětlovací řez – provádíme u zanedbaných stromů s příliš hustou korunou. Obvykle jde o intenzivní řez, při kterém vznikne velké množství řezných ran. Proto je důležité řez rozložit na období dvou až tří let. V prvním a druhém roce se odřezávají silné větve a v druhém a třetím roce se soustředíme na detailní řez a tvarování.

Prosvětlovací řez jabloně (před a po zásahu)

Prosvětlovací řez ovocného stromu